Συγκλονίζει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα στο πέρασμά μου από τη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.

Η υπερ-καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 46 ανθρώπων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NY Post.

Η τεράστια ποσότητα βροχής προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ανυπολόγιστες ζημιές.

«Είμαι 50 χρονών και δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόση βροχή», είπε ο Μετόντια Μιχάιλοφ, εστιάτορας στη σικ συνοικία Άπερ Γουέστ Σάιντ, κοντά στο πασίγνωστο πάρκο, πνεύμονα πρασίνου της Νέας Υόρκης. «Ήταν λες και ήμουν στη ζούγκλα, τροπική βροχή. Ήταν απίστευτο», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Η πλειονότητα των θυμάτων στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν άνθρωποι που πνίγηκαν όταν τα οχήματά τους εγκλωβίστηκαν στα νερά, με ορισμένους να χάνουν τη ζωή τους στα βυθισμένα οχήματά τους και άλλους να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά.

Στη Νέα Υόρκη, ένα αγοράκι μόλις δύο ετών και οι γονείς του πνίγηκαν σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στο Κουίνς, όταν τα νερά τους εγκλώβισαν μέσα σε αυτό.

Συγκλονιστικό είναι και ένα βίντεο που δείχνει τα ορμητικά νερά να μπαίνουν στο μετρό της Νέας Υόρκης. Το γιγαντιαίο μετρό της Νέας Υόρκης άρχισε εν μέρει να λειτουργεί ξανά χθες, αφού καθαρίστηκαν αρκετοί σταθμοί που είχαν πλημμυρίσει.

Ο τυφώνας είχε ακόμη ως αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης στο Σέντραλ Παρκ: 80 χιλιοστά μέσα σε μια ώρα.

Δρόμοι, λεωφόροι, οδοί ταχείας κυκλοφορίας μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους, στις συνοικίες Μπρούκλιν και Κουίνς όπως και στην κομητεία Γουέστσεστερ. Σε αυτή την τελευταία, δεκάδες αυτοκίνητα ήταν βυθισμένα στα λασπόνερα ενώ υπόγεια παραδοσιακών, όμορφων σπιτιών στην ανατολική ακτή πλημμυρισμένα από νερά που έφθαναν ως και τα 60 εκατοστά.

«Νομίζω πως τα έχασα όλα», είπε με δάκρυα στα μάτια στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρσιο Ροντρίγκες, ιδιοκτήτης συνεργείου στην κοινότητα Μαμάρονεκ, μέσα στο πλημμυρισμένο κατάστημά του.