Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη 14 Ιανουαρίου στη Γενεύη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1, δήλωσε σήμερα ο Αμπάς Αραγκτσί, ένας από τους σημαντικότερους διαπραγματευτές του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

O Αραγκτσί πρόσθεσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν “διμερείς συνομιλίες” στις 15, 16 και 17 Ιανουαρίου πριν από την πολυμερή συνάντηση μεταξύ του Ιράν και όλων των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία). Διευκρίνισε ότι διμερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν και με τις άλλες χώρες της ομάδας 5+1.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ θα μεταβεί στην “Τεχεράνη στις 12 Ιανουαρίου για διμερείς διαβουλεύσεις όπου και θα συναντηθεί με τον Τζαβάντ Ζαρίφ”.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στη Γενεύη.

Στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν, υπό την αιγίδα της ΕΕ, Αμερικανοί και Ιρανοί συνηθίζουν πλέον να έχουν διμερείς συνομιλίες πριν από τις συνόδους με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία έως την 1η Ιουλίου του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θα τερματίσει μια διπλωματική κρίση δέκα και πλέον ετών.