Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι τα ξένα σωματίδια, που βρέθηκαν σε εμβόλια της Moderna κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι εμβολιασμοί με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων, ήταν σωματίδια ανοξείδωτου χάλυβα και δεν αναμένει πως θα δημιουργήσουν πρόσθετο κίνδυνο για την υγεία.

Τα ευρήματα αυτά ήταν το αποτέλεσμα έρευνας από τη Moderna και από την εταιρεία διανομής των εμβολίων της στην Ιαπωνία, την Takeda Pharmaceutical Co, ανέφερε σε σχετική δήλωση το υπουργείο Υγείας της χώρας, την οποία μεταδίδει το Reuters.

«Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται συνήθως σε καρδιακές βαλβίδες, την αρθροπλαστική και τα μεταλλικά ράμματα. Έτσι δεν αναμένεται ότι η έγχυση με ένεση των σωματιδίων που εντοπίσθηκαν σ’ αυτές τις παρτίδες στην Ιαπωνία θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο ιατρικό κίνδυνο», ανέφερε η Takeda Pharmaceutical.

Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο EMA, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνά το περιστατικό, αλλά δεν βρήκε λόγους για να ζητήσει προσωρινή διακοπή της παραγωγής – στο εργοστάσιο της Ισπανίας από όπου η «μολυσμένη» παρτίδα εμβολίων έφτασε στην Ιαπωνία – μετά από μια πρώτη έρευνα της.

«Η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 στη Rovi μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από μια προκαταρκτική εκτίμηση κινδύνου», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σε δήλωση του προς το πρακτορείο Reuters. «Μια έρευνα για την πρωταρχική αιτία είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο EMA, ο οποίος θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες καθώς θα εξελίσσεται η σχετική έρευνα.