Η παραγωγή εμβολίων της Moderna κατά του κορονοϊού σε ένα εργοστάσιο της ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας Rovi μπορεί να συνεχιστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA), ενόσω συνεχίζει την έρευνά της για το περιστατικό μόλυνσης.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση 1,63 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna, που είχαν διοχετευθεί σε 863 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, μία εβδομάδα και πλέον αφότου η τοπική εταιρία διανομής, Takeda Pharmaceutical, έλαβε αναφορές για μόλυνση σε ορισμένα φιαλίδια.

Η μόλυνση που εντοπίστηκε σε μια παρτίδα που διανεμήθηκε στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα μεταλλικό σωματίδιο, ανέφερε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHS, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Reuters, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ επεσήμανε ότι ερευνά το συμβάν στο ισπανικό εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Rovi, αλλά και ότι δεν βλέπει τον λόγο να επιδιώξει μια προσωρινή αναστολή της παραγωγής έπειτα από μια αρχική αξιολόγηση.

«Η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 στη Rovi μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από μια προκαταρκτική εκτίμηση κινδύνου», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε δήλωση του προς το πρακτορείο ειδήσεων.

«Μια έρευνα για την πρωταρχική αιτία είναι σε εξέλιξη. Ο EMA θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες ανάλογα με την πρόοδο της έρευνας», πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.