Ένας στρατιώτης του NATO σκοτώθηκε χθες Παρασκευή από βομβιστική επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ στη Λισσαβόνα οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συζητούσαν για το μέλλον της αποστολής της χώρας στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο νέος θάνατος αύξησε στους 654 τον αριθμό των ξένων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν εφέτος, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται εν μέρει στον ανεξάρτητο Διαδικτυακό ιστοχώρο icasualties.org, ο οποίος καταγράφει τις απώλειες και τους τραυματισμούς μεταξύ των στρατευμάτων της λεγόμενης συμμαχίας.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους έχουν γίνει ένα από τα κύρια όπλα των Ταλιμπάν, που μάχονται για την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων στη χώρα, οι οποίες στηρίζουν την προσκείμενη στην Δύση κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Το NATO και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) αναμενόταν να υιοθετήσουν, στη σύνοδο της Λισσαβόνας, το σχέδιο για την έναρξη της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στην αστυνομία, το στρατό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011. Η Καμπούλ λέει πως θέλει η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2014, αλλά αξιωματούχοι του NATO και πολιτικοί θεωρούν ότι οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίζουν να διαχειρίζονται την ασφάλεια τουλάχιστον σε μέρος της χώρας και πέραν του 2015.

Νωρίτερα χθες η ISAF ανακοίνωσε ότι δύο αντάρτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν Αφγανικές και ξένες δυνάμεις αποδύθηκαν στην καταδίωξη ενός υπόπτου ως ανώτερου στελέχους των Ταλιμπάν στην περιοχή Νόου Ζαντ στην επαρχία Χελμάντ. Δεν έγινε σαφές εάν ο ύποπτος, που κατά την διοικούμενη από το NATO δύναμη είναι σημαντικός «ενορχηστρωτής» βομβιστικών επιθέσεων και «δίαυλος» πληροφόρησης ανάμεσα στο Αφγανιστάν και περιοχές του Πακιστάν όπου «εδράζουν» οι Ταλιμπάν, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Στην επαρχία Χοστ ο στρατός του Αφγανιστάν ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός στελέχους του δικτύου Χακάνι.