Νέα μέτρα με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Αυστρία από το φθινόπωρο.

Χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επειδή αυτό όπως είπε βρίσκεται ακόμη σε οριστικοποίηση με τον εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό (το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς) ο προερχόμενος από τους Πράσινους Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (31/8) στη Βιέννη ένα «πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της Covid 19».

Πρώτιστος στόχος για τον ίδιο είναι η αποφυγή νέων lockdown, και προς τον σκοπό αυτό έχουν ληφθεί μέτρα ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η προϋπόθεση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την καταχώριση στο «πράσινο διαβατήριο», η υποχρέωση τεστ PCR για ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ορισμένες χώρες καθώς και η πρόσβαση στη νυχτερινή εστίαση μόνο με εμβολιασμό ή τεστ PCR, ενώ, πέραν αυτών έχουν καταθέσει προτάσεις για τη μείωση ισχύος των τεστ αντιγόνων σε 24 ώρες, όπως επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Αναφέροντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε πως για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό προωθούνται απλές μορφές πρόσβασης στα εμβόλια, όπως εμβολιασμοί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης ή σε εμπορικά κέντρα.

Όπως παρατήρησε και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αυστριακά ΜΜΕ στόχος είναι να βρεθεί ένα μείγμα καλής πληροφόρησης και πρόσθετων προσφορών, και ο ίδιος αναμένει επίσης αλληλεγγύη με τα παιδιά που προς το παρόν δεν μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών.

Πάνω από τους μισούς Αυστριακούς έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία στο Δελτίο Ηλεκτρονικού Εμβολιασμού, συνολικά 5.495.287 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον έναν μερικό εμβολιασμό: δηλαδή το 61,5% του πληθυσμού της Αυστρίας (8,9 εκατομμύρια κάτοικοι), ενώ 5.196.075, και ως εκ τούτου το 58,2% των Αυστριακών, έχουν ήδη ανοσοποιηθεί πλήρως.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βοηθούν έναντι μιας σοβαρής εξέλιξης της ασθένειας, αλλά η διάθεση για εμβολιασμό στον πληθυσμό συνεχίζει να μειώνεται και χθες, Δευτέρα, έγιναν μόνο 7.965 εμβολιασμοί.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στον αριθμό κάλυψης των νοσοκομειακών κλινών, και σήμερα, Τρίτη, 510 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, οι 130 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά, υπήρξε αύξηση 13% ή 57 ασθενείς εντός 24 ωρών σε σύγκριση με τη Δευτέρα, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας ανέφεραν 1.229 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός που είναι κάτω από τον μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες (1.386).

Η επίπτωση των επτά ημερών -αριθμός νέων μολύνσεων μέσα σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους- αυξήθηκε και σήμερα, Τρίτη, υπήρχαν 15.203 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην Αυστρία, 98 περισσότερα από τη Δευτέρα.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας φέρεται να αναπτύσσει ταχύτητα πολύ νωρίτερα από το δεύτερο κύμα το περασμένο φθινόπωρο, και αυτό φαίνεται επίσης από μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία.

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, αναφέρθηκαν 272 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες. Στις 31 Αυγούστου 2020, συνολικά 154 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονταν σε νοσοκομεία και οι 31 από αυτούς χρειάζονταν εντατική ιατρική περίθαλψη, τέσσερις φορές λιγότεροι από φέτος.