Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η ισλαμική δημοκρατία θα πρέπει να αναπτύξει ανοσία απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις ώστε να ενισχύσει την θέση της στις συνομιλίες για τα πυρηνικά, την ώρα που η ΕΕ ανακοίνωνε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων θα διεξαχθούν στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΕ ανέφερε ότι οι Έξι Δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν «θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου προσβλέποντας στην επίτευξη μεγαλύτερης προόδου προς μία συνολική λύση διαρκείας για το πυρηνικό ζήτημα» και προσέθετε ότι «η διάσκεψη θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και σε αυτή θα προεδρεύσει η Χέλγκα Σμιτ, η αναπληρώτρια επικεφαλής αρμόδια για την ευρωπαϊκή διπλωματία».

«Τι μπορείς να κάνεις αν σου βάζουν όρο για την άρση των κυρώσεων που θέτει σε κίνδυνο την (εθνική) σου υπερηφάνεια;» είπε νωρίτερα ο Χαμενεΐ απευθυνόμενος σε συγκέντρωση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Κανένας αξιωματούχος δεν θα το δεχόταν. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποκτήσει το Ιράν ανοσία απέναντι στις κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο τι θα πρέπει να γίνει.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γεγονός που έχει μειώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της, έχει εκτινάξει στα ύψη τον πληθωρισμό κι έχει οδηγήσει σε βουτιά το εθνικό της νόμισμα.