Πολλές δεκάδες άνθρωποι, κυρίως γονείς των φοιτητών που εξαφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο και έχουν πιθανόν δολοφονηθεί, διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα το βράδυ στην πόλη του Μεξικού με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πρωτεύουσα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από την πολιτεία Γκερέρο στο νότιο Μεξικό, απ’ όπου εξαφανίστηκαν οι 43 φοιτητές τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου.

«Ήρθαμε εδώ για να περάσουμε την Πρωτοχρονιά», δήλωσε η Μαρία Κονσεψιόν Τλατέμπα, μητέρα ενός εκ των αγνοούμενων φοιτητών, που στεκόταν στη μέση των αναμμένων κεριών και των ασπρόμαυρων φωτογραφιών των νεαρών.

Περίπου 150 άνθρωποι, γονείς και φίλοι των αγνοούμενων, μετέβησαν στην πόλη του Μεξικού για να διαδηλώσουν από την έδρα της γενικής εισαγγελίας ως την επίσημη κατοικία του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο. Όμως πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν ως την προεδρική κατοικία.

«Αυτό μας θλίβει, διότι όταν διαδηλώνουμε, το κάνουμε ειρηνικά, δεν έχουμε πειράξει κανέναν», είπε η Τλατέμπα. «Και ιδού η απάντηση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Από τον Σεπτέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις με αίτημα να έρθει στο φως η αλήθεια για την τύχη των 43 φοιτητών, ένα θέμα που προκαλέσει στην κυβέρνηση Νιέτο τη χειρότερη κρίση από την έναρξη της θητείας της.

Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το προεδρικό γραφείο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Νιέτο ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. «Μπροστά στις συνθήκες που ζούμε, ας δείξουμε για μία ακόμη φορά την ενότητα, τη δύναμη χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα των Μεξικανών», είπε.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της επαρχίας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όλοι και τα πτώματά τους κάηκαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό αυτό.