Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η διάσημη παρουσιάστρια και επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης Όπρα Γουίνφρεϊ είναι οι γυναίκες που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup.

Για 13η συνεχόμενη χρονιά η Χίλαρι Κλίντον, που σχεδιάζει να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016, παραμένει στην κορυφή της λίστας με ποσοστό 12%. Ακολουθούν η Όπρα Γουίνφρεϊ με 8% και η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι που φέτος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα που δίνει για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Όσον αφορά τους άνδρες, σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (ποσοστό 19%) είπε ότι θαυμάζει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ακολουθούν ο πάπας Φραγκίσκος με 6% και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με 3%.

Εδώ και επτά δεκαετίες, κάθε χρόνο, το ινστιτούτο ζητά από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών πολιτών να κατονομάσουν την προσωπικότητα που θαυμάζουν περισσότερο σε όλον τον κόσμο. Οι ερωτώμενοι μπορούν να δώσουν ό,τι απάντηση θέλουν και αυτό ευνοεί κυρίως τους γνωστότερους και διάσημους ανθρώπους, όπως η Χίλαρι Κλίντον η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ εδώ και δυόμισι δεκαετίες. Από το 1993, την χρονιά που ο σύζυγός της Μπιλ ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρου, η Χίλαρι έχει “κερδίσει” 19 φορές την πρώτη θέση στον κατάλογο με τις γυναίκες που θαυμάζουν περισσότερο οι Αμερικανοί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ανδρών από το 2008. Όπως υπογραμμίζει το Gallup, ο εκάστοτε πρόεδρος βρίσκεται σχεδόν πάντα επικεφαλής στη λίστα αυτή.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 8η-11η Δεκεμβρίου σε δείγμα 805 ενηλίκων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στις 4 μονάδες.