Τις βάσεις ώστε να ζήσει μακροπρόθεσμα με τον κορονοϊό όπως ζει και με άλλες κοινές ασθένειες βάζει η Σιγκαπούρη. Μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες με δεκάδες θανάτους από την Covid-19 και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο η χώρα θέλει να ανοίξει και πάλι για δουλειές.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες της Σιγκαπούρης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι μπορεί να βλέπουν εκατοντάδες συμπολίτες τους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδημική Covid-19, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση, σημειώνει το Reuters, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες που επιδιώκουν να βγουν από τα lockdowns εντείνοντας τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού.

«Ο μόνος τρόπος για να μην έχεις θανάτους από μια ασθένεια οπουδήποτε στον κόσμο είναι να εξαλείψεις πλήρως την ασθένεια και αυτό έχει συμβεί μόνο με την ευλογιά», λέει ο Πολ Ταμπάια, πρόεδρος της Ένωσης Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας Ειρηνικού.

Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει μόνο 44 θανάτους από την Covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου 2020. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους περίπου 800 θανάτους από γρίπη που καταγράφονται σε μια συνηθισμένη χρονιά, σύμφωνα με γιατρούς, στη χώρα αυτή που έχει πληθυσμό 5,7 εκατομμύρια κατοίκους.

«Μολονότι η ιδέα ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες θάνατοι από την Covid σοκάρει σε σύγκριση με τους μέχρι στιγμής θανάτους και αξίζει να γίνουν προσπάθειες για να εμποδιστεί η εξέλιξη αυτή, θα γίνει όπως η γρίπη, για την οποία η κοινωνία δεν νοιάζεται», λέει ο Άλεξ Κουκ, ειδικός στα μοντέλα για τις μολυσματικές νόσους στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Μέχρι 1.000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στα επόμενα ένα-δύο έτη στη Σιγκαπούρη, αν δεν βελτιωθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Ειδικοί προβλέπουν πως η πλειονότητα των θανάτων θα είναι μεταξύ των πιο ηλικιωμένων που παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρότι μπορούν εδώ και μήνες να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ονγκ Γε Κουνγκ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε αυτό τον μήνα ότι, καθώς η οικονομία ανοίγει, οι πολίτες της Σιγκαπούρης πρέπει «να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 είναι πιθανό να αυξηθεί επίσης».

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Σιγκαπούρης είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορονοϊού και η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει περισσότερους περιορισμούς το Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων θα φτάσει το 80%.

Από χθες, 16 Αυγούστου, 80% των ηλικίας 70 ετών και άνω ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 60-69 ετών ήταν 88%.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε έξι θανάτους από την Covid-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Κανένας από αυτούς τους έξι ανθρώπους δεν ήταν εμβολιασμένος.

Τα πρώτα αποτελέσματα από μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και άνω θα είναι περίπου 480 το 2022, λέει ο Τέο Γικ Γινγκ, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock στο NUS.

Άλλες χώρες που είχαν αρχικά επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού, όπως η Αυστραλία, αλλάζουν επίσης τις στρατηγικές τους για να προετοιμαστούν για περισσότερους θανάτους από την Covid-19, σε μια εποχή που η ασθένεια φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει. Όμως ως μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστα εμβολιασμού στον κόσμο, η Σιγκαπούρη μπορεί να είναι η πρώτη που θα δείξει τι σημαίνει πραγματικά αυτό.

«Αν οι χώρες αρχίσουν να κινούνται προς μια στρατηγική ενδημικής Covid-19, αναμένεται ότι θα υπάρξουν περισσότεροι σχετιζόμενοι θάνατοι, αν και εξακολουθεί να μην είναι σαφές πόσοι απ’ αυτούς θα είναι υπερβάλλουσα θνησιμότητα και πόσοι θα είχαν συμβεί ανεξάρτητα από την Covid-19», δήλωσε ο Τέο.