Ορκωτό δικαστήριο στο Χιούστον του Τέξας αποφάσισε να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός αστυνομικού ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα έναν άοπλο μαύρο άνδρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μετά από μήνες ένορκων καταθέσεων, το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην άσκηση διώξεων κατά του Γιουβεντίνο Κάστρο, ο οποίος όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, ήταν εκτός υπηρεσίας και εργαζόταν για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας σε ένα εμπορικό κέντρο στο Χιούστον. Ο Κάστρο πυροβόλησε θανάσιμα τον 26χρονο Τζόρνταν Μπέικερ τον Ιανουάριο επειδή θεώρησε ότι ήταν ύποπτος για κλοπή.

Η μητέρα του Μπέικερ δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Κάστρο υπέθεσε ότι ο γιος της ήταν ύποπτος επειδή φορούσε ένα μαύρο φούτερ με κουκούλα και επειδή ήταν μαύρος.

Ο γενικός εισαγγελέας Ντέβον Άντερσον, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια Μπέικερ λέγοντας: «Ξέρω ότι απογοητεύτηκαν, ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου υποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν πιθανά αίτια για να πιστεύουν ότι διαπράχθηκε έγκλημα», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Houston Chronicle.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου του Χιούστον ακολουθεί μία ξεχωριστή απόφαση ενόρκων τον περασμένο μήνα να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο νεαρό στο Φέργκουσον του Μιζούρι. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.