Η Ε.Ε. «εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση» και εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου να την αφαιρέσει από τη μαύρη λίστα της, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εν λόγω αφαίρεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης από τη μαύρη λίστα «είναι μια νομική απόφαση και όχι μια πολιτική απόφαση ειλημμένη από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.», η οποία «θα αναλάβει σε εύθετο χρόνο τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης έφεσης», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Η Ε.Ε. εξακολουθεί να θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις.

«Η νομική απόφαση βασίζεται σαφώς σε ζητήματα διαδικασίας και δεν περιλαμβάνει καμιά εκτίμηση του Δικαστηρίου για τους ουσιαστικούς λόγους του χαρακτηρισμού της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», επέμεινε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το Δικαστήριο διέταξε να διατηρηθεί προσωρινά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς στην Ε.Ε., το οποίο απορρέει από το γεγονός ότι το 2011 η οργάνωση περιελήφθη στη λίστα της Ε.Ε. με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. «Σε περίπτωση έφεσης», για την άσκηση της οποίας η Ε.Ε. έχει περιθώριο δύο μηνών, αυτά «τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ» μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, υπενθύμισε η Κοτσίγιαντσιτς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε σήμερα από την Ε.Ε. να επαναφέρει «αμέσως» τη Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Χαμάς αντίθετα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση.