Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποφάνθηκε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η απόφαση να περιληφθεί στον κατάλογο αυτό βασίσθηκε απλώς σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στο ίντερνετ.

Ωστόσο το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διατηρήσουν το πάγωμα που έχουν επιβάλει στα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς για τρεις μήνες ώστε να δώσουν χρόνο για περαιτέρω έρευνα ή για προσφυγές κατά της απόφασης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε αμέσως από την Ευρώπη να διατηρήσει την απαγόρευση. «Περιμένουμε απ’ αυτούς να βάλουν αμέσως την Χαμάς και πάλι στη λίστα», τόνισε σε δήλωσή του από την Ιερουσαλήμ καταγγέλλοντας την Χαμάς ως «μια φονική τρομοκρατική οργάνωση».

Το δικαστήριο της ΕΕ δεν εξέτασε αν η Χαμάς θα πρέπει να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μόνο την αρχική διαδικασία λήψης της απόφασης. Σ’ αυτήν, επισήμανε, δεν περιελήφθησαν οι εμπεριστατωμένες απόψεις αρμόδιων αρχών, αλλά η απόφαση βασίσθηκε μάλλον σε δημοσιεύματα του Τύπου και του ίντερνετ.

«Το δικαστήριο τονίζει ότι η ακυρωτική απόφαση, η οποία ελήφθη για θεμελιώδεις λόγους διαδικασίας, δεν σημαίνει πως έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση του θέματος της κατάταξης της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο πρόσθεσε πως, αν ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του κορυφαίου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πάγωμα των κεφαλαίων της Χαμάς θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.

Μια έφεση μπορεί να βασίζεται μόνο σε νομικά σημεία και είναι δυνατό να ασκηθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Η εξέταση της έφεσης μπορεί τυπικά να διαρκέσει περίπου ενάμισι χρόνο.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ-Ρισάκ χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι το δικαστήριο διόρθωσε μία αδικία εις βάρος της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι τρομοκρατική οργάνωση.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε την ΕΕ να διατηρήσει στον κατάλογο την Χαμάς. «Αναμένουμε ότι (η ΕΕ) θα τοποθετήσει και πάλι στη λίστα την Χαμάς. Η Χαμάς είναι μία δολοφονική, τρομοκρατική οργάνωση, η οποία στο καταστατικό της αναφέρει ότι στόχος της είναι η καταστροφή του Ισραήλ». δήλωσε.

Ο βουλευτής του ισραηλινού κόμματος «Λικούντ» Ντάνι Ντάνον άσκησε κριτική κατά της απόφασης λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι θεωρούν ότι το δικό τους αίμα είναι πιο ιερό από το αίμα των Εβραίων που θεωρούν ασήμαντο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ να αφαιρέσει την Χαμάς από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Στην Ευρώπη φαίνεται όχι έχουν ξεχάσει ότι η Χαμάς απήγαγε τρία αγόρια και εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες το περασμένο καλοκαίρι εναντίον ισραηλινών πολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμμανουέλ Ναχσόν είχε δηλώσει ότι θεωρεί απίθανο το Δικαστήριο να αποφασίσει να αφαιρέσει την οργάνωση από τον κατάλογο, αλλά μάλλον θα ζητήσει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για να συνεχίσει η Χαμάς να περιλαμβάνεται σε αυτόν.

Είπε ακόμη ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη για την αφαίρεση της Χαμάς από την «μαύρη λίστα» και ότι δύο χώρες–τις οποίες δεν κατονόμασε–συγκεντρώνουν περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση για να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Ένας διπλωματικός αξιωματούχος χαρακτήρισε το θέμα «ακραία παράλογο». «Μόλις τον προηγούμενο μήνα, είχαμε την φρικτή, βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή της συνοικίας Χαρ Νοφ (στην Ιερουσαλήμ) που καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Η Χαμάς γιόρτασε ανοιχτά τη θηριωδία και έκανε έκκληση για περισσότερες επιθέσεις τέτοιου τύπου. Η Χαμάς έχει αποδείξει ότι παραμένει μία σκληροπυρηνική τρομοκρατική οργάνωση».