Τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου Mercer Street στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ομάν, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν καταδίκασαν ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ειδικότερα το ΝΑΤΟ, με σημερινή ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα την πρόσφατη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου στην ακτή του Ομάν, επισημαίνοντας τα εξής: «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πρέπει να τηρείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είναι πολύ πιθανό υπεύθυνο για αυτό το περιστατικό. Οι Σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή και καλούν την Τεχεράνη να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, τόνισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι πολύπλοκες συνθήκες αυτής της επίθεσης πρέπει να διευκρινιστούν» και ότι η ΕΕ σημειώνει τις αξιολογήσεις που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

«Τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» σημείωσε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα ήταν επιζήμια για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά» επεσήμανε η Ναμπίλα Μασράλι.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις απώλειες που υπέστησαν.