Το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν έχουν ιατρική ασφάλιση ή δεν εκτελούν τη συνταγή του γιατρού εξαιτίας του υψηλού κόστους των φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη.

Παρότι πληρώνουν πολλά περισσότερα για την κατά κεφαλήν ιατρική περίθαλψη, οι Αμερικανοί είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα και λιγότερο υγιείς σε σχέση με άλλους πολίτες από πλούσιες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Affairs και έδειξε ότι το 20% των αμερικανών ενηλίκων είχαν σημαντικό πρόβλημα στην καταβολή των ιατρικών δαπανών, σε σύγκριση με το 2% των Βρετανών και το 9% των Γάλλων.

Το Commonwealth Fund, το οποίο τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος υγείας, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοσκόπησης από την Harris Interactive, σε δείγμα περίπου 20.000 ανθρώπων από 11 χώρες, στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου. «Αυτό που μαθαίνουμε από τους ίδιους τους ασφαλισμένους ανά τον κόσμο και από αυτά που μαθαίνουμε συστηματικά στην πατρίδα μας είναι ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για βελτίωση του συστήματος ιατρικής ασφάλισης στις ΗΠΑ», αναφέρει η πρόεδρος του Commonwealth Fund Κάρεν Ντέιβις.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ούτε ένας ρεπουμπλικανός δεν ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο υπέγραψε φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος, και οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν να το αποδυναμώσουν.

Σχεδόν το 60% των Αμερικανών κάτω των 65 ετών έχουν ασφάλεια υγείας μέσω του εργοδότη τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 157 εκατομμύρια ενήλικες.

Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι 65 ετών και άνω έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του εθνικού προγράμματος Medicare για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το σύστημα αφήνει 47 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ιατρική ασφάλιση και την περασμένη εβδομάδα τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη προέβησαν στην εκτίμηση ότι 59 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν καθόλου ασφάλιση για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα εντός του 2010.

Οι άλλες δέκα χώρες που αναφέρονται στην έρευνα- Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία- όλες παρέχουν έναν συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης.