Δυο πλοία του πολεμικού ναυτικού με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες θα αποστείλει το Μεξικό στην Κούβα – σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών – αφού ο πρόεδρος της χώρας Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατηγόρησε το αμερικανικό εμπάργκο για την πρόκληση πρόσφατα των μεγαλύτερων αναταραχών στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα πλοία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι Βερακρούς στον Κόλπο του Μεξικού την Κυριακή και θα μεταφέρουν σύριγγες, οξυγόνο και μάσκες, όπως και γάλα σε σκόνη, κονσέρβες τόνου, φασολιών, αλεύρι, μαγειρικό λάδι και βενζίνη.

Η αποστολή αυτή αποτελεί παράδειγμα της πολιτικής «διεθνούς αλληλεγγύης» που ακολουθεί το Μεξικό, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει χώρες στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η μεταφορά των φορτίων στο πλοίο άρχισε νωρίς χθες, δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του δημάρχου της Βερακρούς Μαρίσα Λόπες.

Οι προετοιμασίες αυτές συνέπεσαν με την ανακοίνωση την ίδια ημέρα από την αμερικανική κυβέρνηση ότι επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Ασφάλειας της Κούβας και σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων της χώρας για τον φερόμενο ρόλο τους στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που άρχισαν αυτόν τον μήνα.

Η κουβανική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κουβανική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις πρόσφατες διαδηλώσεις κυρίως σε, όπως τους χαρακτηρίζει, χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ «αντεπαναστάτες» που εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσχέρειες που προκαλούνται από το εμπάργκο δεκαετιών των ΗΠΑ.

Οι λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις έχουν χωριστεί ανάλογα με τις ιδεολογικές γραμμές τους όσον αφορά τις διαμαρτυρίες στην Κούβα.

Το Μεξικό, του οποίου ηγείται ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ, έχει πάρει το μέρος της Κούβας, ενώ η Χιλή και το Περού κάλεσαν την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.