Οι αρχές των Φιλιππίνων θα απαγορεύσουν ως τουλάχιστον τα τέλη του μήνα την είσοδο σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη και θα επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, της Μανίλας, για να εμποδίσουν τη διασπορά της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας.

Η απαγόρευση και τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από μεθαύριο Κυριακή και θα ισχύουν ως το τέλος του Ιουλίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Χάρι Ρόκε.

Οι Φιλιππίνες έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες προερχόμενους από άλλες οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας και της Ινδίας.

Για να περιοριστεί η μετάδοση της Δέλτα στην κοινότητα, ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε αποφάσισε να τεθεί η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας – αχανής μεγαλούπολη 16 τομέων, όπου ζουν πάνω από 13 εκατ. άνθρωποι – και τέσσερις επαρχίες υπό πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ως τα τέλη του Ιουλίου.

Γήπεδα, εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι, τουριστικά θέλγητρα σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια κ.ά. θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ η πελατεία των εστιατορίων θα μειωθεί. Τα παιδιά 5-17 ετών δεν θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι.

Ως εδώ, στις Φιλιππίνες έχουν διαγνωστεί 47 μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα, οι οκτώ από τις οποίες είναι ενεργές και οι τρεις από τις οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι ασθενείς.

Συνολικά, με σχεδόν 27.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,53 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, οι Φιλιππίνες καταγράφουν τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη νοτιοανατολική Ασία, μετά την Ινδονησία.