Αίτημα για βοήθεια που θα αφορά στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας σχεδιάζει να υποβάλει σύντομα στο ΝΑΤΟ η ιρακινή κυβέρνηση, μερικούς μήνες αφότου ο στρατός του Ιράκ κατέρρευσε μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν με μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με τα σχέδια της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του Συμφώνου. Μόλις το αίτημα παραληφθεί θα αξιολογηθεί από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η ίδια.

Το Ιράκ επιδιώκει να λάβει βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την «ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας», που μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση συμβούλων στα υπουργεία τα οποία είναι αρμόδια για ζητήματα ασφαλείας, την καθοδήγηση σε θέματα κατά της διαφοράς ως και την εκπαίδευση των στελεχών.

Παλαιότερα, το ΝΑΤΟ είχε στείλει μια ομάδα για να συμβάλει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η οποία αποσύρθηκε από τη χώρα στα τέλη του 2011 διότι δεν κατέστη εφικτή η σύναψη συμφωνίας σχετικά με το νομικό καθεστώς των επιχειρήσεων των νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα.

Στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ συμφωνήσει στην επανέναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, δεν είναι σαφές πού θα γινόταν αυτή, εντός ή εκτός της επικράτειας του Ιράκ. Αν η εκπαίδευση γίνει εντός της χώρας, θα είναι απαραίτητη η σύναψη νέας νομικής συμφωνίας.

«Ό,τι κι αν προχωρήσει το ΝΑΤΟ για την παροχή υποστήριξης που θα αφορά στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ, θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές προς τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Συμφώνου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είχε καταστήσει σαφές εδώ και μήνες ότι είναι έτοιμο να εξετάσει την συμβολή του στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εφόσον λάβει σχετικό αίτημα από τη Βαγδάτη.