Την επαναφορά των σειρηνών ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών, Άρμιν Σούστερ καθώς οι ψηφιακές προειδοποιήσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος προειδοποίησης, όπως είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Γερμανία.

«Οι σειρήνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προειδοποίηση για καταστροφές. Απαιτείται ένας συνδυασμός προειδοποιήσεων από διαφορετικές μεθόδους. Οι αμιγώς ψηφιακές προειδοποιήσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος προειδοποίησης. Και γι ‘αυτό θέλουμε να επιστρέψουμε στις παλιές καλές σειρήνες», δήλωσε ο κ. Σούστερ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, οι σειρήνες πρέπει να επανεγκατασταθούν στα σωστά σημεία σε συνεργασία με τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Τα 90 εκατομμύρια δεν θα είναι αρκετά όμως για κάτι τέτοιο, γι αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Γρήγορα δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», πρόσθεσε ο Σούστερ.

Όσον αφορά την κριτική η οποία ασκήθηκε ότι δεν λειτούργησε καλά η προειδοποίηση του πληθυσμού, ο Σούστερ τόνισε: «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη φάση “διάσωση, εντοπισμός αγνοουμένων, παροχή στέγης, κ.λπ. Απαγόρευσα μάλιστα στους συνεργάτες μου οποιαδήποτε αναφορά στην κριτική των πεπραγμένων. Τώρα απλώς βοηθάμε».

«Ορθώς ζήτησε συγγνώμη ο Λάσετ για τα γέλια κατά τη συνέντευξη Στάινμαϊερ για τις πλημμύρες»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ, ορθώς ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του (γελούσε) στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου του προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ προχθές, Σάββατο, για τα θύματα της θεομηνίας κατά τον επίσης Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ.

«Προφανώς, πολλοί πολίτες, οι οποίοι το πρόσεξαν, αισθάνθηκαν πολύ ενοχλημένοι. Ήταν καλό λοιπόν που ο Άρμιν Λάσετ ενήργησε σωστά (και ζήτησε συγγνώμη), δήλωσε ο Άλτμαϊερ στην εφημερίδα «Bild».Ο ίδιος είπε πως είδε την συγκεκριμένη σκηνή, που ο Λάσετ γελούσε, αργότερα στο διαδίκτυο. «Και νομίζω ότι είναι καλό και σωστό που ο Άρμιν Λάσετ ζήτησε συγγνώμη, αφού κάτι τέτοιο δεν άρμοζε στην περίσταση. Και πιστεύω ότι ήταν ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που είναι πραγματικά δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς».

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης κατανόηση για την κριτική την οποία άσκησαν τα μέσα ενημέρωσης για τη συμπεριφορά του Λάσετ. «Ως πολιτικοί πρέπει να ζούμε με το γεγονός ότι η συμπεριφορά μας παρατηρείται, ότι σχολιάζεται. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Η κυρία Μπέρμποκ πρέπει επίσης να ανέχεται το γεγονός ότι η συμπεριφορά της παρατηρείται και σχολιάζεται», τόνισε ο Άλτμαϊερ.