Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι μαρξιστές αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) απελευθέρωσαν έναν στρατηγό και δύο άλλους ομήρους τους οποίους είχαν συλλάβει νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια κίνηση που είναι πιθανόν να βοηθήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν διακοπεί από την κυβέρνηση εξαιτίας των απαγωγών αυτών.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε αρνηθεί να επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν στόχο τον τερματισμό πέντε δεκαετιών πολέμου, έως ότου οι FARC απελευθέρωναν τον 55χρονο στρατηγό Ρούμπεν Ντάριο Αλσάτε, καθώς και τον δεκανέα Χόρχε Ροντρίγκες και μια σύμβουλο του στρατού, την Γκλόρια Ουρέγκο, τους οποίους είχαν απαγάγει στις 16 Νοεμβρίου στην επαρχία Τσόκο, στην ακτή του Ειρηνικού.

Ο Αλσάτε είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων που έχει συλληφθεί όμηρος από τις FARC, οι οποίες πολεμούν εδώ και 50 χρόνια εναντίον διαδοχικών κυβερνήσεων.

«Απελευθερώθηκαν, βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση. Περιμένουν μια βελτίωση των κλιματικών συνθηκών για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σάντος με μήνυμά του στο λογαριασμό του στο Twitter.