Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προειδοποίησε την εταιρία SpaceX του Ίλον Μασκ ότι η περιβαλλοντολογική της αξιολόγηση αναφορικά με έναν νέο πύργο στο πεδίο εκτοξεύσεων που διαθέτει στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας είναι ημιτελής και η αναφερόμενη υπηρεσία θα μπορούσε να διατάξει την SpaceX να τον κατεδαφίσει.

Ένας εκπρόσωπος της FAA δήλωσε την Τετάρτη ότι η περιβαλλοντολογική αξιολόγηση από την υπηρεσία «βρίσκεται σε εξέλιξη» σχετικά με την πρόταση της SpaceX για έναν «πύργο ολοκλήρωσης» της πυραυλικής συναρμολόγησης, προσθέτοντας ότι «η εταιρία κατασκευάζει τον πύργο με δική της ευθύνη».

Μία επιστολή της FAA προς την SpaceX με ημερομηνία 6 Μαΐου, την οποία διάβασε το Reuters, ανέφερε ότι οι πρόσφατες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε έναν από τους δύο προτεινόμενους πύργους «είναι ενδεχόμενο να καταστήσουν πιο πολύπλοκη τη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης για το πρόγραμμα εκτόξευσης του διαστημικού οχήματος Starship/Super Heavy Launch Vehicle Program».

Η επιστολή της FAA ανέφερε ότι ο πύργος μπορεί να έχει ύψος 146,3 μέτρα.

Βάσει νόμου θα μπορούσε να υπάρξει εντολή κατεδάφισης του πύργου

Επί τη βάσει της μελέτης περιβαλλοντικής αξιολόγησης, η FAA θα μπορούσε να διατάξει την SpaceX να κατεδαφίσει τον πύργο. «Είναι πιθανό να απαιτηθούν αλλαγές στο πεδίο εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένων και των πύργων ολοκλήρωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν σημαντικές επιπτώσεις», ανέφερε η επιστολή της 6ης Μαΐου, προσθέτοντας ότι η FAA πληροφορήθηκε για την κατασκευή του πύργου «από βίντεο που προβλήθηκαν δημοσίως».

Η SpaceX δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού, αλλά ο Μασκ έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην FAA, αλλά και στο σύστημα κανονισμών των ΗΠΑ.

Η SpaceX ενημέρωσε την FAA τον Μάιο ότι κατά την άποψη της δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα της περιβαλλοντολογικής αξιολόγησης, επειδή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «τον πύργο ολοκλήρωσης για σκοπούς παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης και όχι για εκτοξεύσεις με την άδεια ή την έγκριση της FAA» σύμφωνα με την εταιρία.

Ωστόσο, η FAA υποστηρίζει ότι η περιγραφή στα έγγραφα «υπονοεί άλλα πράγματα».

Η FAA επικαλείται ένα έγγραφο της SpaceX, σύμφωνα με το οποίο οι πύργοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του διαστημικού οχήματος βαριάς εκτόξευσης Starship/Super Heavy.

«Το Super Heavy θα μονταριστεί στο σύστημα εκτόξευσης, με το Starship να κουμπώνει στο Super Heavy», ανέφερε η επιστολή της FAA επικαλούμενη έγγραφα που κατέθεσε η SpaceX την 5η Μαΐου.

Η FAA και ο Ίλον Μασκ έχουν έρθει σε σύγκρουση σε αρκετές περιπτώσεις.