Οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας και στις εκκλήσεις του για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού και τις δεκαετίες καταστολής, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, στη σκιά των πρωτοφανών διαδηλώσεων στο νησί.

«Ο λαός της Κούβας υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος (του λαού) να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσθέτοντας ότι η χώρα καλεί «το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».

Σημειώνεται πως οι αρχές της Κούβας καταγγέλλουν μια «εκστρατεία» που επιδιώκει «να παρουσιάσει μια εικόνα απόλυτου χάους στη χώρα που δεν αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση», καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Εξάλλου, ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ επέρριψε στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.