Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κούβας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ως οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εδώ και δεκαετίες.

Όπως μετέδωσε το BBC, μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονται σε πολλές πόλεις του νησιού, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, συγκαταλέγονται η «ελευθερία» και το «κάτω η δικτατορία».

Εικόνες που μεταδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τα οποία φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο στη διοργάνωση των πρωτοφανών διαμαρτυριών – κατέγραψαν δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες φέρονται να συλλαμβάνουν και να χτυπούν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Στις διαδηλώσεις της Κυριακής στην Αβάνα συγκεντρώθηκαν πολλοί νέοι προκαλώντας τη διακοπή της κυκλοφορίας έως ότου παρέμβει η αστυνομία, με μερικούς διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες.

Οι διαδηλωτές ζητούν ελευθερία, δημοκρατία και εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα στη σκιά ενός αριθμού-ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (7.000 νέα περιστατικά, 47 οι θάνατοι, κατά τον χθεσινό απολογισμό των αρχών).

Σημειώνεται πως η ελεγχόμενη κυρίως από το κράτος οικονομία μειώθηκε κατά 11% το περασμένο έτος, έχοντας πληγεί όχι μόνο τόσο από την πανδημία όσο και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σαν αποτέλεσμα της σοβαρής αυτής κρίσης, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες, καθημερινά, σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Παράλληλα, οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Κουβανο-αμερικανική μαφία»

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, πρόσθεσε. «Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», συνέχισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Παραδέχτηκε επίσης, όμως, ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».

Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν και αυτοί στους δρόμους σε συνέχεια της παρότρυνσης του προέδρου να υπερασπιστούν την «επανάσταση» – αναφορά που παραπέμπει στην εξέγερση του 1959 η οποία εγκαινίασε δεκαετίες κυριαρχίας του Κουμμουνιστικού Κόμματος.