Το κόστος των εισαγωγών τροφίμων παγκοσμίως ενδέχεται να υπερβεί το ποσόν του ενός τρισ. δολαρίων το 2010, εξαιτίας της μεγάλης ανόδου που σημείωσαν από πέρυσι οι τιμές των εμπορευμάτων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Στην τελευταία έκδοση της περιοδικής έκθεσής του υπό τον τίτλο «Food Outlook report», ο Οργανισμός απηύθυνε προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί για σκληρότερες εποχές εάν δεν αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή τροφίμων και ιδιαίτερα σιτηρών και άλλων καλλιεργούμενων ειδών, το 2011.

Το κόστος εισαγωγών τροφίμων για τις φτωχότερες χώρες του Κόσμου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 11% το 2010 και κατά 20% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και ελλειμματικού ισοζυγίου τροφίμων.

Η υπέρβαση του ενός τρισ. δολ. σημαίνει ότι το παγκόσμιο κόστος εισαγωγής τροφίμων θα ανέλθει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, από το 2008 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον FAO «με την πίεση επί των διεθνών εμπορευματικών τιμών να μην υποχωρεί, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κλυδωνισμών στην προσφορά τροφίμων».