Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα ότι η εμφάνιση τέταρτου κύματος της πανδημίας ήδη από τα τέλη του Ιουλίου είναι μία πιθανότητα, επιβεβαιώνοντας την χθεσινή προειδοποίηση του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πορεία της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα και απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων. «Εδώ και λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει και πάλι έδαφος, η παραλλαγή Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαιρετικά ανησυχητική, κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα», δήλωσε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο δίκτυο France Inter.

«Διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα, σήμερα περισσότερο του 30% των κρουσμάτων συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα και έχουμε γύρω μας παραδείγματα που δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι τα προεόρτια ανάφλεξης της επιδημίας», είπε. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο κύμα της επιδημίας στα τέλη του Ιουλίου, απάντησε ότι αποτελεί «πιθανότητα», αλλά όχι και «πεπρωμένο», διότι «έχουμε έναν άσσο για να εμποδίσουμε ένα νέο επιδημικό κύμα να παρασύρει τα νοσοκομεία μας και είναι ο εμβολιασμός». Όμως, «παρακολουθήσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο μία έκρηξη που έγινε πολύ γρήγορα μετά τις πρώτες πρόδρομες ενδείξεις και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τις ενδείξεις αυτές, τις βλέπουμε σήμερα στην χώρα μας». Το Ινστιτούτο Παστέρ από την πλευρά του είχε προβλέψει στις 29 Ιουνίου πιθανό τέταρτο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο, αν συνεχίζονταν οι ρυθμοί εμβολιασμού.

«Το αγγλικό παράδειγμα δείχνει ότι ένα κύμα είναι πιθανό ήδη από τα τέλη του Ιουλίου. Μπορούμε να το περιορίσουμε και να περιορίσουμε τις υγειονομικές επιπτώσεις: μέτρα προστασίας, εμβόλιο, τεστ/ενημέρωση/προστασία», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του Twitter ο Ολιβιέ Βεράν απευθύνοντας έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών. Από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Γαλλία, περισσότερα από 34,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (το 51,2% του πληθυσμού) και περισσότερα από 24,4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (το 36,2% του πληθυσμού), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, 2.549 νέα κρούσματα της Covid επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο χθες, με τον δείκτη θετικότητας να παραμένει χαμηλά στο 0,8% κατά τις τελευταίες 7 ημέρες. Τα νοσοκομεία νοσηλεύουν 7.913 κρούσματα , σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 1.104 από τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά 111.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Γαλλία από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τις περιφερειακές αρχές για να συζητήσουν το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού.