Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα εντελώς νέο ανθρώπινο είδος ανθρώπου. Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα που το ανακάλυψε ισχυρίστηκε ότι είναι ο στενότερος εξελικτικός συγγενής μας μεταξύ γνωστών ειδών αρχαίου ανθρώπου, όπως οι Νεάντερταλ και ο Homo erectus.

Με το ψευδώνυμο «Dragon Man», το δείγμα αντιπροσωπεύει μια ανθρώπινη ομάδα που έζησε στην Ανατολική Ασία τουλάχιστον 146.000 χρόνια πριν. Βρέθηκε στο Χάρμπιν, στη βορειοανατολική Κίνα, το 1933, αλλά μόλις πρόσφατα κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Ο καθηγητής Chris Stringer από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας ανέφερε στο BBC ότι «όσον αφορά στα απολιθώματα τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έχει ανακαλυφθεί».

Ο Xijun Ni, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Hebei GEO στο Shijiazhuang ανέφερε για το κρανίο ότι «Μόλις το είδα είπα “Ω Θεέ μου”! Δεν μπορούσα να πιστέψω πως είναι τόσο καλά διατηρημένο! Μπορείτε να δείτε καθαρά όλες τις λεπτομέρειες! Πρόκειται πραγματικά για ένα μοναδικό, καταπληκτικό εύρημα!», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης. Μάλιστα το κρανίο είναι τεράστιο σε σύγκριση με τα μέσα κρανία που ανήκουν σε άλλα ανθρώπινα είδη. Ο εγκέφαλός του ήταν συγκρίσιμος σε μέγεθος με αυτούς του είδους μας.

Ο Dragon Man είχε μεγάλες, σχεδόν τετράγωνες υποδοχές ματιών, χοντρά φρύδια, φαρδύ στόμα και μεγάλα δόντια. Ο καθηγητής Qiang Ji, από το Πανεπιστήμιο Hebei GEO, λέει ότι είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απολιθώματα του ανθρώπινου κρανίου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Λίγα είναι γνωστά για το πώς έζησε, επειδή το κρανίο του αφαιρέθηκε από την τοποθεσία στην οποία βρέθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρανίο ανακαλύφθηκε το 1933 από έναν εργάτη οικοδομών που βοηθούσε να χτίσει μια γέφυρα στον ποταμό Songhua που διασχίζει το Harbin, στην επαρχία Heilongjiang, που στα αγγλικά μεταφράζεται Black Dragon, που από εκεί πήρε το όνομά του.