Η Σουηδία έκανε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές ύστερα από τις άκαρπες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης από κεντροαριστερές και κεντροδεξιές παρατάξεις, με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να έχει περιθώριο έως το τέλος της ημέρας για να παραιτηθεί ή να προσφύγει στις κάλπες.

Ο Λεβέν έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου αφού το Κόμμα της Αριστέρας απέσυρε τη στήριξή του, προκαλώντας φρενήρεις διαβουλεύσεις καθώς η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η απόφαση που θα ταράξει τα πολιτικά πράγματα στη Σουηδία», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Dagens Nyheter, αναφορικά με το δίλημμα του Λεβέν. «Αδιέξοδο με περιθώριο μόλις λίγων ωρών», έγραψε η Aftonbladet.

Ο Λεβέν έχει περιθώριο έως τα μεσάνυκτα είτε να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν ότι η πιθανότερη έκβαση είναι η διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, με τη διενέργεια εκλογών ίσως να μην αλλάξει η σύνθεση του Κοινοβουλίου.