Όσα περισσότερα αποκαλύπτονται για τον Peter Daszak, τόσο χειρότερη γίνεται και η εικόνα του στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Daszak είναι ο πρόεδρος της EcoHealth Alliance, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που έπαιρνε κονδύλια από το εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ και χρηματοδοτούσε τις έρευνες για τον κορονοϊό στο μοιραίο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Πλέον ξέρουμε πως ήταν αυτός που οργάνωσε το περίφημο γράμμα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» εκείνο τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο χαρακτήριζε ως «παραπληροφόρηση» οποιαδήποτε ισχυρισμό ότι ο ιός μπορεί να προερχόταν από το κινεζικό εργαστήριο.

Αυτή η επιστολή δημιούργησε την αίσθηση της επιστημονικής συναίνεσης, την οποία επέβαλαν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μέσω λογοκρισίας, αλλά και η καθημερινή ειδησεογραφία, η οποία είχε πολύ από Daszak μέσα της.

Και την ίδια ώρα, ο Daszak ήταν και μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουχάν για τη διερεύνηση των απαρχών του κορονοϊού!

Εδώ και δύο μέρες, ο Daszak αποτελεί παρελθόν από την επιστημονική επιτροπή (με τη σφραγίδα του ΟΗΕ) που ερευνά πώς ξεκίνησε η πανδημία. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν είναι σαφές αν παραιτήθηκε ή αν τον αποδέσμευσαν από τα καθήκοντά του.

Φαίνεται επίσης πως ο Daszak συνεργαζόταν και με τον δρ Φάουτσι, τον οποίο ευχαρίστησε σε ένα email, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, επειδή «βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι τα επιστημονικά ευρήματα υποστηρίζουν τη φυσική προέλευση της Covid-19 από μετάδοση νυχτερίδας σε άνθρωπο και όχι από εργαστηριακή διαρροή».

Τώρα μαθαίνουμε πως ακόμα και ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Google ίσως χρηματοδότησε την EcoHealth και, όπως αποκάλυψε το Fox τη Δευτέρα, η σχέση του Daszak με τον ιντερνετικό κολοσσό μπορεί να είχε σχέση με τη λογοκρισία που επιβλήθηκε σε μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα για την άλλη άποψη.

Είναι σίγουρο ότι η ιστορία με την εμπλοκή του Daszak, του «κακού» της πανδημίας, όπως τον χαρακτηρίζουν πια ολοένα και περισσότεροι, είναι απλώς στην αρχή