Μηνύματα στο WhatsApp που έφερε στο φως ο Ντόμινικ Κάμινγκς αποκαλύπτουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ «παντελώς ανίκανο» κι ήθελε να τον αντικαταστήσει με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ, που έχει ανοικτή κόντρα με τον Τζόνσον από τον περασμένο Νοέμβριο, δημοσίευσε ένα κείμενο στο ιστολόγιό του, όπως αναφέρει το BBC, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας Χάνκοκ έλεγαν κατ’ επανάληψη ψέματα για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας πέρυσι.

Ο Κάμινγκς περιλαμβάνει και μια σειρά από φωτογραφίες από μηνύματα μέσω WhatsApp, που αντάλλαξε με τον Τζόνσον όταν εργαζόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού πέρυσι.

Σε ένα απ’ αυτά ο Κάμινγκς διαμαρτύρεται για τους χειρισμούς του Χάνκοκ στην καθυστερημένη επιστράτευση των διαγνωστικών τεστ, με τον πρωθυπουργό να φέρεται να απαντά «παντελώς ανίκανος».

Σε ένα άλλο, με ημερομηνία 27 Απριλίου 2020, ο Τζόνσον φέρεται να διερωτάται κατά πόσον πρέπει να πάρει από τον Χάνκοκ την ευθύνη διανομής στολών προστασίας (PPE) και να την αναθέσει στον Μάικλ Γκόουβ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έγραψε: «Το θέμα με τις PPE είναι σκέτη καταστροφή. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο απ’ το να παραμερίσω τον Χάνκοκ και να το αναθέσω στον Γκόουβ».

Ο Ματ Χάνκοκ

Ο Κάμινγκς υποστηρίζει ακόμη ότι ο Τζόνσον έχει ένα «σαφές σχέδιο» αποχώρησης από την Ντάουνινγκ Στριτ «το αργότερο σε δύο χρόνια μετά τις επόμενες εκλογές», που έχουν προγραμματιστεί για το 2024. «Θέλει να βγάλει λεφτά και να διασκεδάζει και όχι να συνεχίζει επ’ άπειρον», λέει.