Στην κανονικότητα επιστρέφει η Αυστραλία από την Παρασκευή (18/6). Η Μελβούρνη δίνει το «πράσινο φως» στους κατοίκους της επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από τις εστίες τους ενώ παράλληλα τερματίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Παρά τον αγώνα που δίνει η πόλη για να αντιμετωπίσει μια επίμονη έξαρση της COVID-19 εξήλθε από ένα lockdown δύο εβδομάδων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό ήταν το τέταρτο κύμα περιορισμών από την έναρξη της πανδημίας, μετά από ένα ξέσπασμα κατά το οποίο καταγράφηκαν περίπου 100 περιστατικά μόλυνσης από την 24η Μαΐου και μετά.

«Η Βικτόρια είναι στα καλύτερά της όταν είμαστε όλοι μαζί…, η πολιτεία θα επιστρέψει και πάλι ενωμένη από αύριο το βράδυ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πολιτείας Τζέιμς Μερλίνο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά το γεγονός ότι περιστατικά μόλυνσης που συνδέονται με μία νέα συρροή σε ένα αστικό οικοδομικό τετράγωνο αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα, η Μελβούρνη θα άρει σταδιακά τους περιορισμούς.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθούν στα 20 άτομα, ενώ ο περιορισμός για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια θα αρθεί.

Τα γυμναστήρια θα μπορούν να ανοίξουν στη Μελβούρνη, αλλά πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες για τις αποστάσεις, ενώ η λειτουργία χώρων όπως τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς θα γίνεται χωρίς μάσκες.

Η Βικτόρια ανέφερε πέντε νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης σήμερα. Όλα τα περιστατικά συνδέονται στη συρροή του οικοδομικού τετραγώνου, με το συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να έχει φτάσει στα οκτώ. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων περιλαμβάνει και δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, και τα οποία είχαν καταγραφεί μετά τα μεσάνυχτα.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα νέα περιστατικά αποτελούν κρούσματα χαμηλού κινδύνου εξάπλωσης στην κοινότητα, καθώς όλα συνδέονται με το εντοπισμένο ενεργό ξέσπασμα των περιστατικών, αλλά προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει… Σας παρακαλώ να μην επιστρέψετε σε συμπεριφορές που θα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», δήλωσε ο Μπρετ Σάτον, υπεύθυνος των υγειονομικών υπηρεσιών της πολιτείας στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής διάσκεψης Τύπου.

Η ταχεία ιχνηλάτηση των περιστατικών, η εφαρμογή λοκντάουν και η τήρηση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν την Αυστραλία να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προηγούμενα ξεσπάσματα και να κρατήσει τους αριθμούς των κρουσμάτων της COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με λίγο λιγότερα από 30.300 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Τα ημερήσια περιστατικά παρέμειναν σε μονοψήφιους αριθμούς κατά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη Βικτόρια, ενώ άλλες πολιτείες και περιοχές εξάλειψαν αποτελεσματικά τον κορονοϊό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.