Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης με φορτηγάκι που σκότωσε τέσσερα μέλη της μουσουλμανικής οικογένειας Αφζάαλ στις 6 Ιουνίου στον Καναδά κατηγορείται για τρομοκρατία, έγινε γνωστό από την κατηγορούσα αρχή κατά τη διάρκεια σύντομης ακρόασης ενωπιον του δικαστηρίου του Λόντον, στο Οντάριο.

Σε βάρος του 20χρονου υπόπτου Ναθάνιελ Βέλτμαν είχαν ήδη απαγγελθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης ακρόασης την περασμένη εβδομάδα οι κατηγορίες των φόνων εκ προμελέτης και απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετά την επίθεση που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Οι γενικοί εισαγγελείς σε ομοσπονδιακό και επαρχιακό επίπεδο έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να κινηθούν διαδικασίες σχετικά με την τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι οι ανθρωποκτονίες και η απόπειρα ανθρωποκτονίας συνιστούν επίσης τρομοκρατική δραστηριότητα», ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά (GRC, ομοσπονδιακή αστυνομία), σε ανακοίνωση μετά την ακροαματική διαδικασία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ύποπτος, που δεν έχει ποινικό μητρώο ούτε γνωστή διασύνδεση με εξτρεμιστική οργάνωση, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο επί του παρόντος.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, φορούσε ένα γιλέκο που έμοιαζε με αλεξίσφαιρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Λόντον, ο Βέλτμαν έριξε σκόπιμα το φορτηγάκι του πάνω στην οικογένεια Αφζάαλ στο πλαίσιο μιας «εκ προμελέτης ενέργειας, σχεδιασμένης και υποκινούμενης από το μίσος».

Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν καθώς περίμεναν να διασχίσουν μια διασταύρωση στην πόλη του Λόντον, 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Τορόντο. Οι δυο γονείς, η κόρη τους 15 ετών, και η γιαγιά, 74 ετών, σκοτώθηκαν, αλλά ο 9χρονος γιος, βαριά τραυματισμένος, επέζησε.

«Αυτή η σφαγή δεν ήταν ατύχημα. Ήταν τρομοκρατική επίθεση, υποκινούμενη από το μίσος, στο κέντρο μιας από τις κοινότητές μας», είχε σχολιάσει ο Τριντό κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η τραγωδία αυτή, που συγκλόνισε τη χώρα, συνιστά τη φονικότερη επίθεση κατά μουσουλμάνων στον Καναδά μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο τζαμί του Κεμπέκ, στο οποίο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2017.