Τον έχουν αποκαλέσει ακόμα και «βασιλιά του Ισραήλ», καθώς για τουλάχιστον μία γενιά Ισραηλινών μονοπώλησε την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωστός παγκοσμίως και ως Bibi, άφησε τη δική του σφραγίδα στην ταραγμένη πολιτική της Μέσης Ανατολής, ως ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας που την έστρεψε σε πιο δεξιά και εθνικιστικά μονοπάτια…

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ο δαιμόνιος ηγέτης που αναμόρφωσε το Ισραήλ

Για τη διεθνή σκηνή, ήταν κάποτε το απόλυτο πρόσωπο του Ισραήλ. Του αποδίδουν πως κατάφερε να βάλει τη χώρα του και σε άλλους δρόμους, αναγκάζοντας τον κόσμο να μη βλέπει το Ισραήλ μόνο μέσα από το πρίσμα της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

«Ο κύριος Νετανιάχου υπέγραψε 4 διπλωματικές συμφωνίες με αραβικά κράτη, το Ισραήλ απέκτησε καλύτερες σχέσεις με τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά ο βιογράφος του, Anshel Pfeffer.

Ο Νετανιάχου κατάφερε πριν από 25 χρόνια να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κερδίζοντας στα σημεία τον αντίπαλό του, Σίμον Πέρες, λίγους μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε υπογράψει την ιστορική συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως κάθετα αντίθετος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες θεωρούσε πως υπονόμευαν την ασφάλεια της χώρας του.

Όταν ανέβηκε ωστόσο στην εξουσία, ενέδωσε στην πίεση της Ουάσιγκτον και υπέγραψε νέες συμφωνίες με τους Παλαιστίνιους, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση της πρώτης δεξιάς κυβέρνησής του.

Επιστρέφοντας στην εξουσία το 2009, ο αναμορφωμένος Νετανιάχου υποστήριζε πια την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με τον όρο να αναγνωρίσουν οι Παλαιστίνιοι το Ισραήλ.

Γεγονός που αρνήθηκαν οι ηγέτες της άλλης πλευράς, με τον Νετανιάχου να επεκτείνει τα όριά του μέσα στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης.

Οι εχθροπραξίες του 2014 οδήγησαν σε ρήξη με την κυβέρνηση Ομπάμα, την παρτίδα έσωσε ωστόσο για τον Νετανιάχου η εκλογή Τραμπ, τον οποίο χαιρέτισε ως «τον μεγαλύτερο φίλο» του Ισραήλ στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλάζοντας μια πολιτική δεκαετιών. Η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για το νέο ειρηνευτικό σχέδιο στην περιοχή έκλινε πολύ προς την πλευρά του Ισραήλ.

Παρά τις επιτυχίες του στη διεθνή σκακιέρα, ο Νετανιάχου είχε τώρα μπλεξίματα με τον νόμο. Για διαφθορά ελέγχεται, έχοντας αποδεχτεί δώρα από επιχειρηματίες ως δωροδοκία.

Η δίκη του 71χρονου σήμερα Νετανιάχου παραμένει σε εξέλιξη…