Να αποζημιώσει τους πρώην κρατούμενους στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βασανίστηκαν με τη συνεργία των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙ5) σκοπεύει η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι ΙΤΝ, ένας από τους πρώην κρατούμενους θα πάρει αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών (1,1 εκατομμύρια ευρώ).

Από επίσημη πηγή έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η κυβέρνηση θα κάνει μια σχετική ανακοίνωση σήμερα στο κοινοβούλιο.

Μετά από μακρά δικαστική διαμάχη η βρετανική δικαιοσύνη διέταξε τον Ιούλιο να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα που αφορούσαν την αντιμετώπιση που είχε ο Αιθίοπας Μπινιάμ Μοχάμεντ. Ο Μοχάμεντ είχε κρατηθεί στο Γκουαντάναμο επί τέσσερα χρόνια και τον Φεβρουάριο του 2009 μεταφέρθηκε στη Βρετανία όπου κατοικεί μόνιμα.

Το Φόρεϊν Όφις εμπόδιζε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία προέρχονται από την αμερικανική CIA, επικαλούμενο την «εθνική ασφάλεια» και την ανάγκη να διαφυλαχθεί το απόρρητο των πληροφοριών που ανταλλάσσουν Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Έξι πρώην κρατούμενοι, ο Μπινιάμ Μοχάμεντ και οι Μπίσερ αλ-Ράουι, Τζαμίλ ελ Μπάνα, Ρίτσαρντ Μπέλμαρ, Όμαρ Ντεγκάγιες και Μπάρτιν Μουμπάνγκα, κατηγορούν μέλη της MI5 για συνέργια στα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η απόφαση για αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών ελήφθη μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα δύο ανεξάρτητων μεσολαβητών. Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε επί της ουσίας να αποφύγει τις πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες.

Οι λεπτομέρειες του διακανονισμού θα παραμείνουν απόρρητες, κατόπιν αιτήματος και των δύο πλευρών, υποστηρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.