Ο αντιπρόσωπος του Κινήματος Πολισάριο στον ΟΗΕ Άχμεντ Μπουτζάρι ανακοίνωσε χθες την επίδοση επιστολής στο ΣΑ του Οργανισμού, με την οποία ζητεί την έναρξη έρευνας του ΟΗΕ για τις βιαιότητες στη δυτική Σαχάρα, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να μη συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Μαρόκο.

«Επέδωσα επιστολή με αυτό το περιεχόμενο στον προεδρεύοντα του ΣΑ του ΟΗΕ. Θα πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν», τόνισε ο Μπουτζάρι.

«Φοβούμεθα πως δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ όσα πραγματικά έχουν συμβεί. Ο μόνος τρόπος είναι μία αποστολή, η οποία θα διαλευκάνει τα γεγονότα» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας «ειδεμή δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Έχουμε δικαίωμα στην αλήθεια, σε όλην την αλήθεια.

Στις 8 Νοεμβρίου, οι μαροκινές δυνάμεις διέλυσαν διά της βίας έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στα νότια της Λααγιούν, όπου είχαν εγκατασταθεί περί τους 15.000 Σαχραουΐ από τα μέσα Οκτωβρίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση διαβίωσής τους. Ο επίσημος μαροκινός απολογισμός κάνει λόγο για 12 νεκρούς, μεταξύ τους δέκα άνδρες των δυνάμεων της τάξης και 163 συλλήψεις, ενώ το Πολισάριο ανεβάζει τα θύματα σε «δεκάδες» και τους τραυματίες πάνω από 4.500.

Από την πλευρά του ο υπουργός εσωτερικών του Μαρόκου Ταγέμπ Τσερκάουϊ, τόνισε σήμερα από το Ραμπάτ πως η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης ήταν «ειρηνική» και πως οι ήσαν οι Σαχράουϊ εκείνοι που χρησιμοποίησαν «κτηνώδεις μεθόδους» κατά των δυνάμεων.

Ήσαν «βάρβαρες πράξεις», τόνισε ο Τσερκάουϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία προβλήθηκε βίντεο όπου προβάλλεται ένας άνδρας με μαχαίρι να κόβει τον λαιμό δύο ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, τον πρώτο μέσα στον καταυλισμό, τον δεύτερο στη Λααγιούν, πρωτεύουσα της Δυτικής Σαχάρας.