Την απόλυτη ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα στις Ουκρανικές εκλογές εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, εξαίροντας ταυτόχρονα την «ειρηνική σε μεγάλο βαθμό» διεξαγωγή των εκλογών και υπογραμμίζοντας πως οι Ουκρανοί επέλεξαν «τον δρόμο της Ευρώπης» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ουκρανών πολιτών μίλησε ξεκάθαρα και δημοκρατικά υπέρ ενός πακέτου φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και του δρόμου προς την Ευρώπη» επισήμανε σε μία ανακοίνωσή του.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να προάγουν περαιτέρω μία περιεκτική πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου» προσέθεσε ο ίδιος.

«Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω την προοπτική μια ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης στην Ουκρανία» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Αλλά ο Στόλτενμπεργκ επίσης εξέφρασε τη λύπη του ότι οι ψηφοφόροι στην χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία και οι πολίτες στην ανατολική Ουκρανία, θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, δε μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκφοβισμός με τον οποίο ήλθαν αντιμέτωποι ορισμένοι ψηφοφόροι παραβιάζει τις συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.