Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την επιτάχυνση των σχεδίων για την ανέγερση 1.000 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κινδυνεύοντας να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις από τις οποίες πλήττεται εδώ και μέρες αυτή η κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ πλευρά της πόλης.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την ανέγερση των κατοικιών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς -400 στο Χαρ Χόμα και 600 στο Ραμάτ Σλόμο- λίγες ώρες πριν από την έναρξη της χειμερινής συνόδου του κοινοβουλίου.

Η απόφαση ανακοινώνεται σε ήδη τεταμένο κλίμα λόγω των βίαιων επεισοδίων, προκαλώντας φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη, καθώς η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ είναι ένας από τους μείζονες παράγοντες.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν τη χθεσινή νύχτα τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι έθαβαν, υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τον Αμπντελραχμάν Σαλόντι που το Ισραήλ κατηγόρησε ότι σκότωσε ένα βρέφος τριών μηνών και μια γυναίκα σε «τρομοκρατική» επίθεση την Τετάρτη.

Από τότε που ο Παλαιστίνιος αυτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έριξε το αυτοκίνητό του σε στάση του τραμ, οι ταραχές που ήδη σημειώνονταν σε μόνιμη βάση τους τελευταίους μήνες, έχουν ενταθεί. Χιλιάδες αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί κλήθηκαν ως ενισχύσεις για αστυνόμευση στις παλαιστινιακές συνοικίες.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατέγραψε περισσότερους από είκοσι τραυματίες. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για οκτώ συλλήψεις.

Το επίκεντρο των ταραχών ήταν για άλλη μια φορά η συνοικία του Σιλουάν, στους πρόποδες της Παλιάς Πόλης και της Πλατείας των Τζαμιών.

Περίπου 500 εβραίοι έποικοι ζουν εν μέσω 45.000 Παλαιστινίων σε αυτή τη συνοικία, από την οποία καταγόταν ο Σαλόντι. Η οικογένειά του, ενώ αρνείτο επιμόνως, στη συνέχεια δέχτηκε τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ισραηλινές αρχές -που ανησυχούν μήπως η κατάσταση εκτραπεί- για την ανάκτηση της σορού και την ταφή της.

Ο νεκρός τάφηκε γύρω στα μεσάνυχτα παρουσία 50 ανθρώπων που είχαν λάβει άδεια να παραστούν στην τελετή, ενώ εκατοντάδες νέοι, υπό τον περιορισμό της αστυνομίας, βρίσκονταν γύρω από το νεκροταφείο της Πύλης των Λεόντων, στο Όρος των Ελαιών.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα» δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστη. «Δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για να κάνεις παρόμοια πράγματα. Ωστόσο η συγκεκριμένη στιγμή είναι ακόμη λιγότερο καλή σε σχέση με τις άλλες, καθώς η Ιερουσαλήμ φλέγεται», δήλωσε ο Λίορ Αχιμάι, ένας από τους εκπροσώπους της. Μια τέτοια ανακοίνωση μπορεί να σημαίνει ότι είτε οι αρχές ετοιμάζονται να απευθύνουν προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την ανέγερση των κατοικιών ή να επιταχύνουν τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε: «καταδικάζουμε έντονα την τελευταία ισραηλινή ανακοίνωση για την επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών εντός και πέριξ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης για την περαιτέρω διάπραξη εγκλημάτων όπως ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές δίκαιο».

Η απόφαση του Ισραήλ να επιταχύνει τα σχέδια ανέγερσης 1.000 κατοικιών και να συνεχίσει την εβραϊκή εποικιστική δραστηριότητα θα προκαλέσουν «έκρηξη. Τέτοια μονομερή μέτρα θα οδηγήσουν σε έκρηξη», προειδοποίησε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ, του κόμματος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Η ισραηλινή κλιμάκωση στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και τους αγίους τόπους, οι επικίνδυνες καθημερινές επιθέσεις και η ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου εποικισμού στην Ιερουσαλήμ συνιστούν κίνδυνο που καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτο», δήλωσε στον Τύπο ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας. Ο Ρουντέινα κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να σταματήσει τους Ισραηλινούς, «ώστε να αποτραπεί μια ακόμη σοβαρότερη επιδείνωση, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί φόβους για μια ιστορική καταιγίδα που μπορεί να προκαλέσει σεισμό ο οποίος θα παρασύρει όλον τον κόσμο ανεξαιρέτως».