Ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, Ντέμης Χασάπης, συγκαταλέγεται μεταξύ των Λονδρέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2014, σύμφωνα με την ετήσια λίστα της εφημερίδας «Evening Standard».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφημερίδα τοποθετεί τον 38χρονο Κύπριο επιστήμονα στην τρίτη θέση της κατάταξης, πίσω από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και τον δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ο ιδρυτής της Deep Mind, εταιρείας που πρόσφατα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξαγορά της Google στην Ευρώπη έναντι 400 εκατομμυρίων λιρών, χαρακτηρίζεται, από την εφημερίδα, ως «σούπερ μυαλό» που αποφεύγει τη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι την εξαγορά της εταιρείας του από τον τεχνολογικό κολοσσό, ήταν ένα από τα «καλύτερα κρυμμένα μυστικά» του Λονδίνου.

Αναφέρεται πως ο κ. Χασάπης «θέλει να λύσει κάποια από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», από την κλιματική αλλαγή έως τον καρκίνο, αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Μία θέση ακριβώς πίσω από τον Ντέμη Χασάπη, στην κατάταξη της Evening Standard, βρίσκεται η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, που βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της διεκδίκησης από το Βρετανικό Μουσείο των Γλυπτών του Παρθενώνα.