Σε φλέγον ζήτημα εξελίσσεται για την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ ο τρόπος με τον οποίο ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αρνήθηκε να σχολιάσει καν αν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις καταγγελίες των Ρεπουμπλικανών ότι ο ιός γεννήθηκε μέσα στο μοιραίο εργαστήριο της Ουχάν και απελευθερώθηκε κατόπιν στην πόλη.

«Θα σας προειδοποιούσα κατά της διάψευσης ενός αρνητικού εδώ, που κατά τη γνώμη μας δεν είναι ποτέ η υπεύθυνη στάση όταν ψάχνεις να βρεις πώς ξεκίνησε μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ», δήλωσε η Ψάκι στο Fox News, όταν ο ανταποκριτής Peter Doocy της απηύθυνε την ερώτηση.

«Θα έλεγα πως η άποψή μας συνεχίζει να είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα, η οποία πρέπει να συμβεί με τη συνεργασία και τα δεδομένα που θα μας δώσει η κινεζική κυβέρνηση», συνέχισε η Ψάκι, «δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το σημείο για να κάνουμε εκτιμήσεις».

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικανοί εξέδωσαν μια ανακοίνωση, όπου ισχυρίζονται ότι υπάρχουν «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» ότι ο ιός προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά και πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπορεί να έχει χρηματοδοτήσει ή συνεργαστεί» στην έρευνα που οδήγησε στον κορονοϊό.

Η αναφορά, την οποία έχει στα χέρια του το Fox News, παρατηρεί πως η Κίνα «έχει ιστορικό με εργαστηριακές διαρροές που καταλήγουν σε μολύνσεις», αλλά και πως το συγκεκριμένο εργαστήριο της Ουχάν εκτελεί «επικίνδυνη έρευνα» σε κορονοϊούς χωρίς να τηρεί «τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Η θεωρία ότι ο κορονοϊός ξέφυγε κατά λάθος από την Ουχάν βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, παρά την πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουχάν, που μίλησε για μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο από ζώα.

Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να επρόκειτο για εργαστηριακή διαρροή…