O υγειονομικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, δρ Άντονι Φάουτσι, δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τις σχέσεις που διατηρεί η ομοσπονδιακή υπηρεσία που προΐσταται με το μοιραίο εργαστήριο της Ουχάν απ’ όπου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Γι’ αυτό τουλάχιστον τον κατηγόρησε ο γερουσιαστής Rand Paul την Τρίτη, όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

Ο δρ Φάουτσι δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία ομοσπονδιακή υπηρεσία, ούτε το National Institutes of Health (NIH) ούτε το National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), δεν χρηματοδοτούσε έρευνες στο σημαδιακό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ωστόσο αργότερα ο γερουσιαστής Paul στο Fox News, «υπάρχει μια διάσημη επιστήμονας στο εργαστήριο της Ουχάν, το όνομά της είναι Dr. Shi [Zhengli], η οποία δημοσίευσε μια εργασία πριν από δύο χρόνια και μελετήθηκε από το MIT».

Και συνέχισε: «Στο τέλος της εργασίας, έπρεπε να παραθέσει τους χρηματοδότες. Και ονόμασε τον δρ Φάουτσι και το NIAID ως χρηματοδότες της έρευνάς της … μιας έρευνας για σούπερ-ιούς».

Άλλος γερουσιαστής, ο Tom Cotton, δήλωσε επίσης στο Fox News ότι ο Φάουτσι έκανε «εσκεμμένες υπεκφυγές» και «έπαιζε με τις λέξεις» κατά τη διερευνητική ακρόαση στη Γερουσία.

Το περιοδικό Newsweek αποκάλυψε πέρυσι πως το NIH χρηματοδοτούσε από το 2014 τις μελέτες της Shi και άλλων πάνω στους κορονοϊούς της νυχτερίδας, με ποσά της τάξης των 3,7 εκατ. δολαρίων.

Το 2019, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις του Newsweek, NIH και NIAID έδωσαν άλλα 3,7 εκατ. δολάρια στο εργαστήριο της Ουχάν, για μια εξαετή συνεργασία.

«Δεν λέω ότι ο κορονοϊός προήλθε από το εργαστήριο, δεν το ξέρω αυτό», συνέχισε ο γερουσιαστής Paul, «υπάρχουν ωστόσο πολλές ενδείξεις που με κάνουν να ανησυχώ για το εργαστήριο και για το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς, το γεγονός ότι ο δρ Φάουτσι λέει ψέματα πως δεν έδωσε ποτέ λεφτά στο εργαστήριο».