Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετέβη σήμερα στην πόλη Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, για να συναντήσει αντιπροσωπεία της ένωσης βιομηχάνων Confindustria, όπου τον «καλωσόρισαν» διαδηλώνοντας περίπου διακόσιοι εργάτες, μέλη του συνδικάτου Fiom Cgil.

Οι εργάτες διαμαρτύρονταν κατά της μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση της επαναπρόσληψης σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένων χωρίς βάσιμη αιτία.

«Ο Ρέντσι πρέπει να πάει να δουλέψει στα χυτήρια των βιομηχανιών», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Το ιταλικό κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil επιβεβαίωσε ότι στις 25 του μηνός πρόκειται να προκηρύξει πανιταλική απεργία κατά της μεταρρύθμισης, διαμηνύοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αλλάξει. Το λέω ενώπιον των βιομηχάνων, διότι εδώ βλέπω ότι υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία από ότι σε άλλους χώρους. Πρέπει να μας βοηθήσετε να αλλάξουμε, λοιπόν, και την χώρα μας, για το καλό όλων των Ιταλών», είπε πάντως ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας «οι διχασμοί που σχετίζονται με την πολιτική και την πολιτιστική ταυτότητα του καθενός ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», αφού, «η Ιταλία πρέπει να καταφέρει να ανανεωθεί, με καθοριστικό τρόπο, μέσε σε μια πενταετία».