Το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία λόγω προβλημάτων υγείας, ανακοίνωσαν ο ίδιος και το γραφείο Τύπου του κόμματός του, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που συγκεντρωθήκατε σήμερα σε διάφορες συνοικίες της Λίμας. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων υγείας, με λύπη μου σας ενημερώνω ότι δεν θα μπορέσω να είμαι παρών», ανέφερε ο υποψήφιος μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της ασθένειάς του.

Ο πρώην εκπαιδευτικός, 51 ετών, που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, επρόκειτο χθες να εμφανιστεί σε τρεις συγκεντρώσεις σε τρεις διαφορετικές γειτονιές της περουβιανής πρωτεύουσας.

«Ενημερώνουμε ότι λόγω εντολής των γιατρών, ο καθηγητής Καστίγιο πρέπει να ξεκουραστεί. Οι σημερινές δραστηριότητές του αναστέλλονται», ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματος Ελεύθερο Περού (Perú Libre) επίσης μέσω Twitter.

Ωστόσο στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω λογαριασμού που διαχειρίζονται υποστηρικτές του αλλά δεν είναι επίσημος δίαυλος επικοινωνίας του κόμματος, αναφέρθηκε πως ο κ. Καστίγιο χρειάστηκε να «διακομιστεί εσπευσμένα σε κλινική στη Λίμα» διότι είχε πρόβλημα «στο αναπνευστικό».

Ο Πέδρο Καστίγιο επέστρεψε χθες Πέμπτη στη Λίμα έπειτα από περιοδεία στο βόρειο Περού.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο οποίος φέρεται να έχει προβάδισμα 12 ως 20 εκατοστιαίων μονάδων ενόψει δεύτερου γύρου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είχε μεταφορτώσει βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter στο οποίο φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του.

Ο κ. Καστίγιο επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 11η Απριλίου συγκεντρώνοντας το 18,92% των ψήφων, ακολουθούμενος από την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι (13,40%), σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν 18 υποψήφιοι, αριθμός άνευ προηγουμένου. Ο δεύτερος γύρος προβλέπεται να διεξαχθεί την 6η Ιουνίου.