Στα εμπορικά κέντρα, τις βιβλιοθήκες και τα κομμωτήρια επέστρεψαν σήμερα για πρώτη φορά εδώ και μήνες οι Σλοβάκοι, καθώς η χώρα άνοιξε καταστήματα και υπηρεσίες με περιορισμένη δυναμικότητα στο πλαίσιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, που βγαίνει από το χειρότερο κύμα της πανδημίας, άνοιξε επίσης τις εκκλησίες, τις πισίνες, τους ζωολογικούς κήπους και κάποια καταστήματα ενώ προσπαθεί να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η κομμώτρια Λούμπιτσα Τέμελ, της οποίας το πρώτο ραντεβού από τον Δεκέμβριο ήταν σήμερα στις 8 το πρωί, υποδέχθηκε τους πελάτες με μια αίσθηση ανακούφισης και ενθουσιασμού, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ. «Οι πελάτες καλούσαν κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο», είπε. «Είναι υπέροχο αίσθημα που τελικά μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και φυσικά η κοινωνική επαφή είναι ανεκτίμητη».

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους για περιορισμένο αριθμό πελατών αλλά οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων παρέμειναν κλειστοί. Επιτρέπονται επίσης οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο διαμονής.

Οι μολύνσεις που εντοπίζονται με τεστ PCR είναι κάτω από 1.000 την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν σε 1.978 από το ρεκόρ των περισσοτέρων των 3.800 στις αρχές Μαρτίου.

Για την είσοδο σε καταστήματα, εκκλησίες απαιτείται αρνητικό τεστ COVID-19 ενώ η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να είναι προσεκτικός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.