Ταχεία αεροπορική επέμβαση στο Ιράκ ζήτησε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρόεδρος της χώρας Φουάντ Μασούμ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης.

«Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση», είπε την ώρα που εκπρόσωποι 20 περίπου χωρών συναντώνται στο Παρίσι για να οργανώσουν την διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», προειδοποίησε ο ιρακινός πρόεδρος.

O ιρακινός πρόεδρος εξήγησε ότι η Βαγδάτη ζητεί μία επέμβαση «σε επιμελητειακό επίπεδο, καθώς και μία επέμβαση με στρατιωτικά μέσα». «Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουμε ανάγκη από στρατιώτες που θα πολεμήσουν στο έδαφος του Ιράκ. Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση, από αεροπορική κάλυψη», είπε.

Παράλληλα ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του Ιράκ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους «δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά τους πάντες, λόγω της δυνατότητας εξάπλωσής του». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί τζιχαντιστές προέρχονται από δυτικές χώρες όπου και επιστρέφουν με κίνδυνο μεταφοράς εκεί της δράσης τους.

Κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι θα τεθεί η νομική βάση μίας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη στη διατύπωση επισήμως σχετικού αιτήματος από την ιρακινή ηγεσία, ενώ θα καθορισθεί ο ρόλος κάθε μέλους του συνασπισμού που συγκροτείται. Το στρατιωτικό σκέλος της επέμβασης θα τεθεί υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακανθώδες θέμα της σημερινής διάσκεψης είναι το δικαίωμα επέκτασης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας.