Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν σήμερα κάθε πιθανότητα για μια μελλοντική στρατιωτική συνεργασία με την Τεχεράνη στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν συνομιλίες με το Ιράν για το θέμα του Ιράκ και των τζιχαντιστών, τους οποίους η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «σοβαρή απειλή» όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, διευκρίνισε ότι οι «διπλωματικές συζητήσεις» μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το Ιράκ και το ΙΚ μπορεί να συνεχιστούν στο περιθώριο του επομένου κύκλου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν συντονιζόμαστε στρατιωτικά και δεν θα το κάνουμε» στο μέλλον, τόνισε η Ψάκι μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην περιοδεία του με στόχο τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η εκπρόσωπος απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα σήμερα μέσω του Twitter ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απέρριψε ένα αίτημα συνεργασίας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η Ψάκι παραδέχτηκε ότι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση στο Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που οργανώθηκαν τον Ιούνιο στη Βιέννη με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα– και η Γερμανία) και της Τεχεράνης θα συνεχιστούν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Θα υπάρξει ίσως μια ευκαιρία στο μέλλον για να συζητήσουμε για το Ιράκ στο περιθώριο» αυτών των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Τεχεράνη διακηρύσσει ότι στηρίζει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών.

Ωστόσο, το Ιράν δεν συμπεριλήφθηκε στον συνασπισμό που προσπαθεί να συγκροτήσει η Ουάσινγκτον, κυρίως με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος.