Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν, μετά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι αρνήθηκε μια πρόταση των ΗΠΑ να συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν θα εμπλακώ σε ένα “μπρος- πίσω”. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είναι εποικοδομητικό», δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους από την οικία του αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι μετά τη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια του Ιράκ στην οποία συμμετείχαν 26 χώρες.

Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα του αρνήθηκε μια αμερικανική πρόταση να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ.

«Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ ζήτησε από τον πρεσβευτή μας στο Ιράκ να συναντηθούν για να συζητήσουν τον συντονισμό της δράσης κατά του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», είπε ο Χαμενεΐ.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής, ο Κέρι απάντησε: «Δεν γνωρίζω ποια ερμηνεία εξήγαγαν από οποιαδήποτε συζήτηση η οποία ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε ή όχι. Δεν συνεργαζόμαστε με το Ιράν. Τελεία».

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι ελπίζει η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον να καταλήξουν σε κοινές θέσεις στον επόμενο γύρο των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι θα είναι εφικτό να βρούμε έναν τρόπο να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο, αλλά υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα», σημείωσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) θα πραγματοποιήσουν τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν μετά τον Ιούλιο την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι αναμένει να υπάρξει συνεργασία του Ιράν με το συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Παραμένει πάντα απίθανο το ενδεχόμενο το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε πως το Ιράν θα υποστηρίξει σε αδρές γραμμές το σχέδιό μας και μπορούμε να αναμένουμε ότι το Ιράν θα είναι συνεργάσιμο με τα σχέδια του συνασπισμού» δήλωσε στο Παρίσι στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στο Ιράκ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, ο υπουργός υπενθύμισε τη βρετανική θέση σύμφωνα με την οποία «το εύρος των δυσκολιών» που πρέπει να ξεπεραστούν είναι εντελώς «διαφορετικό», «για όλων των ειδών τους λόγους, στρατιωτικούς, νομικούς και τεχνικής φύσης».

«Όμως δεν το αποκλείουμε» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός επισήμανε πάντως ότι η Βρετανία διαδραματίζει «ένα σημαντικό ρόλο σε αυτόν το συνασπισμό».

Το Ιράν, ο μεγάλος απών της διάσκεψης του Παρισιού, κρίνει ότι είναι παράνομος ένας διεθνής συνασπισμός, ο πραγματικός στόχος του οποίου παραμένει, σύμφωνα με την Τεχεράνη, η ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.