Η Yπηρεσία Aσφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη (14/04) ότι διεξάγει ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Χερσώνας, κοντά στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Στο κείμενο της SBU αναφέρεται ότι μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Συνοριοφυλακής και της Αστυνομίας συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις.

Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας, καθώς και στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ελέγχονται εντατικά» στρατηγικής σημασίας υποδομές, όπως λιμάνια, μονάδες παραγωγής ενέργειας και φυσικού αερίου, αεροδρόμια και γέφυρες.

Στόλτενμπεργκ σε Ρωσία: Αποσύρετε τις στρατιωτικές σας δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία

Λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στηρίζουν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε μετά τις κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε τη Ρωσία σε άμεση αποκλιμάκωση, να σταματήσει το μοτίβο επιθετικών προκλήσεων και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.