Σκόρπισε το θάνατο στη Νορβηγία, βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες ανθρώπων, αφού σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στο νησί Ουτόγια, εκ των οποίων πολλούς έφηβους μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Σήμερα, ο Άντερς Μπρέιβικ εμπνέεται από τη Χρυσή Αυγή για να δημιουργήσει κόμμα.

Τρία χρόνια από την πιο αιματηρή ημέρα που γνώρισε η Νορβηγία, ο μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ -που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών- φιλοδοξεί να ιδρύσει το δικό του φασιστικό κόμμα προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην επιστολή αυτή ο 35χρονος μακελάρης τονίζει -μεταξύ άλλων- πως εμπνεύστηκε από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι πλέον έχει «προσηλυτιστεί στη δημοκρατία» και ζητά από τις αρχές της Νορβηγίας να άρουν κάθε εμπόδιο για τη σύσταση του «φασιστικού» του μορφώματος. Όπως διευκρινίζει μάλιστα επέλεξε τον όρο «φασιστικό» για να αποφύγει να χαρακτηριστεί το κόμμα του «ναζιστικό».

«Ως πρώην μαχητής, η καρδιά μου κλαίει για τη βαρβαρότητα που διέπραξα στις 22 Ιουλίου. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι να εργαστώ για να εμποδίσω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αυτός θα είναι και ο σκοπός του κόμματος» γράφει στην επιστολή του μέσα από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην περιοχή Σκέιν, όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια.

Το κόμμα του ο Μπρέιβικ το ονομάζει Νορβηγικό Φασιστικό Κόμμα (ΝFP) και Σκανδιναβική Συμμαχία (ΝL) και όπως λέει θα τον βοηθήσει να προωθήσει την ιδεολογία του, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ξανά στη βία.

Δείτε το βίντεο του Alpha: