Κι ενώ νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ και έχει προκαλέσει ασφυξία στη διεθνή κίνηση των πλοίων αποκολλήθηκε εν μέρει, αυτόπτες μάρτυρες και πηγή από τη διώρυγα που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως το Ever Given άλλαξε θέση εν μέσω ισχυρών ανέμων στην περιοχή και επανήλθε σε διαγώνια θέση λίγο πριν την επόμενη προσπάθεια να «ξεκολλήσει» πλήρως.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως το πλοίο επανήλθε κατά το 80% στη «σωστή κατεύθυνση». Ο Οσάμα Ράμπια, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε ακόμη πως η πρύμνη του σκάφος «απομακρύνθηκε κατά 102 μέτρα από την όχθη ενώ απείχε τέσσερα μέτρα μόλις».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διώρυγας δεν έγιναν γνωστές, με τον αιγύπτιο αξιωματούχο να διαβεβαιώνει ότι η ναυσιπλοΐα θα ξαναρχίσει «μετά το τέλος των επιχειρήσεων για να πλεύσει ξανά πλήρως το σκάφος, το οποίο θα κατευθυνθεί κατόπιν προς τη ζώνη αναμονής» ώστε να αποφραχθεί το κανάλι.

Το πλοίο Ever Given έχει μήκος 400 μέτρων και βάρος 220.000 τόνων, με μέγιστη χωρητικότητα 20.000 κοντέινερ. Αυτή τη στιγμή μεταφέρει 18.300 κοντέινερ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Προσάραξε την περασμένη Τρίτη και μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία του συμβάντος. Ο ναύαρχος Ραμπία αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο «ανθρώπινο λάθος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο. Προηγουμένως, διάφορες πηγές υπεδείκνυαν τους ισχυρούς ανέμους και μια αμμοθύελλα ως τα πιθανά αίτια.

Τουλάχιστον 369 πλοία περιμένουν να περάσουν το μήκους 193 χιλιομέτρων κανάλι και στις δύο πλευρές του, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές «μποτιλιάρισμα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.