Κατηγορίες για μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία εξαπέλυσε η Λιθουανία κατά της Ρωσίας και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τη χώρα της Βαλτικής, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Το Βίλνιους κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες τους. Ωστόσο χθες το NATO και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αυτό.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια». Ο ΟΗΕ οφείλει να αντιδράσει, «πρόκειται για έναν πόλεμο», σημείωσε ο Ρίνκεβιτς στο Twitter.

Από την δική του πλευρά ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».