Περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών.

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε σήμερα ότι είδε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ένα ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα. Οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του.

Ένα από τα φορτηγά είχε σπασμένο το παρμπρίζ και τα φώτα του και το ρυμουλκούσε ένα άλλο φορτηγό.

«Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στην κλιμάκωση της βίας»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στην κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, συμφωνώντας να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Χρειάζεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως προληπτικό μέτρο, σημείωσε ο συντηρητικός γερμανός πολιτικός, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στο πρακτορείο Reuters.

«Θα πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις ως απάντηση και αυτό πρέπει να συζητηθεί στην (ευρωπαϊκή) σύνοδο και ιδανικά να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία», είπε ο Ρέτγκεν. «Οποιοσδήποτε δισταγμός θα εκληφθεί από τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ως αδυναμία της Ευρώπης και αυτό θα τον ενθαρρύνει να προχωρήσει».

«Τώρα έχουμε μια κατάσταση στην οποία είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία με άρματα μάχης και στρατιώτες», κατέληξε ο Ρέτγκεν.